Personeelshandboek

Welkom

Goed dat je er bent! We zijn blij dat je onze club van pragmatische, professionele developers komt versterken. Onze missie is bedrijven helpen met maatwerk-oplossingen. Die oplossingen bedenken en bouwen wij zelf met de Toolbox van Microsoft 365. We automatiseren de processen, maken ze eenvoudiger en leuker. En we zorgen dat ze foutloos en sneller gaan. Met elkaar. Doe je mee?

Wij helpen bedrijven automatiseren

We e-mailen, chatten, vergaderen ons zakelijk helemaal suf met de standaard applicaties van Microsoft 365. Outlook bijvoorbeeld, Word, Excel enz. 

Wat vrijwel niemand gebruikt, is de Toolbox. De Power Apps die je daarmee bouwt, nemen iedereen zó veel werk uit handen. Wij ontwikkelen die apps.

Wij? Wie zijn wij?

‘Wij’ zijn een groeiend team van professionals. Daar hoor jij nu ook bij! 

We krijgen energie van soepele werkprocessen en geven die energie graag door. We stoppen niet tot we onze klanten én onszelf verrassen. Dan pas zijn we tevreden. 

We zijn een start-up met ambities. En met een missie: het potentieel van ieder bedrijf en elke medewerker maximaal benutten. Niet één keer. Elke keer. Duurzaam en toegewijd. 

Vergeet belemmering, wij veroorzaken groei met onze bedrijfs IT.

The Spidermonkeys: een team

We hopen dat je het naar je zin gaat hebben bij ons. 

Samen gaan we voor een fijne werkomgeving waar iedereen graag aan de slag gaat en zich thuis voelt. Waar we respect hebben voor en rekening houden met elkaar. Helpen, uitdagen, inspireren: we doen het met z’n allen. Als team. 

Dankzij dit personeelshandboek weten we als Spidermonkey wat we doen, waarom we het doen en welke waarden en normen we belangrijk vinden. Hieronder al onze afspraken op een rijtje.

Over ons werk

Wanneer werken we?

Internet is een basisbehoefte. Als creatief, dienstverlenend bedrijf hebben we dan ook een ‘work everywhere’-filosofie. Wij staan nooit ‘uit’.

Wel werken we op menselijke tijden, van 8.00 uur tot 18.00 uur. Met pauzes? Met pauzes. Dat regelen we onderling, wel zo makkelijk. 

Werk je harder of beter (of allebei) als je ‘s avonds werkt? Lekker doen, als jou dat uitkomt. Als je overdag maar wel bereikbaar bent voor klanten.

Werksfeer

Werken is leuk. Vinden wij. En we gaan er vanuit: jij ook. We willen aanpakken, leren, creëren; onze creativiteit staat eigenlijk nooit stil. Onze contracturen zijn dan ook niet de uren die je tenminste moet halen. We zien het als de uren die we minimaal maken.

Salaris

Het salaris zetten we rond de 20ste op je rekening.

Ben je er niet?

Ben je (onverwachts) afwezig? Laat ons dat uiterlijk een half uur voor je werkdag begint even weten.

Werk je over?

Overwerken? Dat doen we eigenlijk alleen als één van onze klanten daarom vraagt én als het project factureerbaar is. Als je al overwerkt, dan krijg je die tijd terug van ons. Het is belangrijk dat je die uren dan goed registreert.

Thuiswerken

Thuiswerken mag. Werken op een zonnige bestemming met een mocktail voor je neus? Mag ook! Eigenlijk mag je overal werken. Fijn hè?

We stellen daar wel een paar eisen aan:

 1. waar je ook aan de slag gaat, je werkplek is in orde;
 2. je werkhouding is goed: lekkere stoel, fijn bureau. We willen niet dat je van je reis terugkomt met RSI-klachten. Efficiënt en gezond werken: daar gaan we voor;
 3. werk je met gevoelige bedrijfs- of klantendata? Dan is het heel belangrijk dat niemand mee kan kijken op je scherm(en);
 4. meld vooraf altijd duidelijk waar je werkt, anders maken we ons zorgen;
 5. thuis of remote werken, betekent dat je wel gewoon aan het werk bent;
 6. werk je ergens anders, dan moet je binnen de reistijd + 30 minuten op kantoor kunnen zijn. Tenzij je gemeld hebt dat je ergens anders werkt. Dan mag je lekker blijven waar je bent, hoef je dus niet het eerste vliegtuig uit Thailand terug naar Nederland te nemen.

Productiviteit en tijdsregistratie

Vertrouwen verdien je maar krijg je ook. Natuurlijk ben je maximaal productief en werk je de wekelijkse overeengekomen uren. Ondanks het gegeven vertrouwen kan je steeksproefgewijs, al dan niet geautomatiseerd, gemonitord worden op activitenten die je doet. Altijd goed dat we elkaar scherp houden op onze gemeenschappelijke focus.

Tijdsregistratie doen we voor klanten, zodat we productief kunnen zijn en onze uren betaald worden. Elke dag, voor het afsluiten van de dag is de tijdsregistratie afgerond. Zo vergeten we niks door te berekenen aan onze klanten.

Help mee ons uit te bouwen

We gaan voor groei en zijn dus altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Ken je iemand met SpiderMonkey kwaliteiten, dan willen we heel graag in gesprek. Wordt hij onderdeel van ons team, belonen we jou met € 1.000,-. € 500,- na de proeftijd en € 500,- als we na 1 jaar het bij dienstverband verlengen.

Communiceren

MS Teams is ons communicatiemiddel. Op je laptop en op je mobiele telefoon. Zo kunnen we ook onderling kosteloos bellen of videobellen, samenwerken in en aan bestanden.

24/7 bereikbaar en actief

Natuurlijk krijg je alle middelen om 24/7 en op elke locatie bereikbaar en actief te kunnen zijn. Het is kostbaar spul, dus ga er zorgvuldig mee om en doe er alles aan om diefstal te voorkomen. Wordt er toch iets gestolen? Meld het dan bij de politie en op kantoor.

Wonen en werken

Heel prettig als je dicht bij de zaak woont: lekker op de fiets naar je werk dan heb je je eerste beweging al binnen. Woon je verder weg? Dan kijken we graag samen hoe we reizen voor jou het beste kunnen inrichten. We willen onze ecologische footprint zo laag mogelijk houden. Fijn als je daaraan meewerkt.

Telefoon

We willen goed en snel bereikbaar zijn. Beantwoord gesprekken dus snel en vriendelijk. We nemen alle telefoongesprekken, in- en uitgaand, op. We gebruiken ze voor kwaliteits- en trainingsdoeleinden, maar ze kunnen ook handig zijn om zakelijke informatie te checken. We verwijderen de opnames na 90 dagen en luisteren nauwelijks terug, maar realiseer je dat we ook jouw gesprekken, zakelijk én privé, opnemen.

Roken?

Ben je bij een opdrachtgever, volg dan de rookregels die ze daar hanteren. Rook nooit voor de entree. Bij niemand.

Clean Desk Policy

Zorg dat je bureau leeg is. We flexen, dus iedereen kan aan dat bureau zitten. Het is ook respectvol naar de schoonmakers toe, die na werktijd komen. Gebruik je beeldschermen en randapparatuur op een flexkantoor; ruim ze aan het einde van de dag op in de daarvoor bestemde kast of ruimte. Doe deze goed op slot voor je weggaat.

Bezoek

Krijg je iemand op bezoek, zet de afspraak dan in de (bezoekers)agenda. Leuk als iedereen weet wie er komt. Zorg dat je gast zich thuis voelt bij ons en graag nog eens terugkomt.

Kantoorspullen

We zorgen altijd voor een lekker voorraadje kantoorartikelen. Zie je dat iets op dreigt te raken, meld het even. Zo zorgen we er samen voor dat niemand misgrijpt.

Even heel persoonlijk

Jouw gegevens

We hebben je persoonsgegevens nodig, zoals een kopie van je paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning (geen rijbewijs). Die behandelen we vertrouwelijk. 

Verandert er iets, zoals je adres, burgerlijke staat (huwelijk, samenwonen, geboorte van een kind, etc.), geef dan snel de nieuwe informatie door.

Jouw ID

Je moet je kunnen identificeren van de wet. Dus ook bij ons op kantoor of bij een opdrachtgever.

Gelijkheid

We behandelen iedereen gelijk en, ongeacht zijn of haar positie, altijd met respect en op een eerlijke, goede manier. Ras, huidskleur, religie, geslacht, leeftijd, afkomst of land van herkomst; het is bij ons geen issue.

Seksuele intimiteit

Iedere vorm van (seksuele) intimiteit onder werktijd of op de werkplek keuren we af. Sterker: het kan leiden tot ontslag. Voel je je seksueel geïntimideerd door een collega of een relatie van The Spidermonkeys, meld dat dan bij Lars. Hij zal vertrouwelijk omgaan met jouw informatie en een passende oplossing zoeken.

Betrokken bij een overtreding/misdrijf?

Kom je in aanraking met politie of justitie, meld dat dan aan Lars. We zullen:

 • je met raad en daad bij staan in welke vorm dan ook;
 • eventuele schade voor ons bedrijf misschien kunnen inperken.

Over gezond/ziek zijn

Ziek

Ben je ziek? Kan gebeuren. Fijn als je dat een half uurtje voor je werktijd meld bij je manager. Geef ook even aan wat er aan werk blijft liggen, nu je niet komt, wat je collega’s moeten/kunnen overnemen van je en of/waar je bereikbaar bent.

Hopelijk ben je snel weer beter. Is dat niet zo, dan zal de bedrijfsarts contact met je opnemen. Laat vooral ook weten hoe het met je gaat, hoe lang je inschat dat het gaat duren en wat wij voor je kunnen betekenen. Ben je beter, maar moet je naar een klant of ga je op vakantie, laat dat dan even weten. Dan melden we je beter.

Ben je een jaar niet ziek? Fijn! Voor jou natuurlijk, maar ook voor ons. We geven je dan graag 2 extra vakantiedagen.

Bedrijfsmiddelen

Heb je iets nodig waardoor jij je werk beter of gezonder kunt uitvoeren, laat het weten. Dan kijken we samen naar wat nodig is en hoe we dat in welke vorm aanschaffen.

Dokters-/tandartsbezoek

Fijn als je je bezoek aan arts, tandarts, etc. buiten werktijd kunt plannen. Lukt het niet, dan kan het natuurlijk onder werktijd.

Als je arbeidsongeschikt wordt

Bij arbeidsongeschiktheid volgen we de wettelijke regels: zie artikel 7:629 BW. Wij zorgen ervoor dat je de eerste 52 weken van je ziekte de volle 100% betaald krijgt.

Word je arbeidsongeschikt terwijl er al een procedure is ingezet om je arbeidsovereenkomst te beëindigen, dan vervalt de aanvulling.

Over veiligheid

Veiligheid en ongelukken

Wat er ook gebeurt, houd je hoofd koel. Help waar je kunt, waar het nodig is en schakel hulpverlenende instanties in als dat nodig is. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor elkaar.

Ben je betrokken bij een bedrijfsongeval, zorg dan goed voor jezelf en je omgeving. Betrek als dat kan zo snel mogelijk een collega, je manager of Lars bij je situatie. Zij zullen je zo goed mogelijk ondersteunen. De Arbo vraagt daarnaast altijd een uitvoerige rapportage. Dit om toekomstige problemen te voorkomen.

Brandpunten

Breekt er brand uit, hou dan de volgende acht punten aan:

 1. Blijf kalm en voorkom paniek
 2. Bel zo snel mogelijk 112 en vertel waar en hoe groot de brand is
 3. Ga nooit alleen een brandende ruimte binnen
 4. Probeer de brand te blussen, maar neem geen risico’s
 5. Open nooit deuren waar rook onder vandaan komt
 6. Volg de instructies van de manager, de brandweer of BHV’er
 7. Verlaat het pand direct
 8. Ga niet weg, voordat je je hebt afgemeld bij je collega’s

Over informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging

Super belangrijk in ons vak! Sla documenten altijd en alleen op binnen de IT omgeving van The Spidermonkeys. Daar zijn ze veilig en komen ze niet op straat te liggen. En ze worden gebackupt, zodat we altijd een vorige versie kunnen terughalen als dat nodig is.

Als je data moet delen met de klant, gebruik dan alleen TSM Office 365 software en nooit andere software zoals Dropbox, WeTransfer of dergelijke tooling.

Zorg dat je computer altijd is gelocked (Windows-L toets) zodra je de werkplek verlaat. Ook al is het maar voor 2 minuten.

Zorg dat mensen niet mee kunnen kijken op jouw beeldscherm(en). Daar staat interne informatie en klantgegevens op. Komt iemand dichtbij staan, sluit dan je scherm zodat alleen je bureaublad getoond wordt. (Windows -D toets)

Vertrouwelijke informatie

Informatie die van ons bedrijf is of over ons bedrijf/collega’s gaat, blijft onder ons. Wees ook voorzichtig met film- en fotomateriaal. Verspreid niets wat anderen of ons bedrijf kan schaden. Dat is niet alleen een kwestie van vertrouwen, het is ook de wet: sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Uiteraard onderschrijven we die wet volledig.

Eigendomsrecht

Wat we maken is van ons en er zit eigendomsrecht op. Deel ons werk niet met andere mensen en sla wat je maakt nooit op buiten de omgeving van The Spidermonkeys. Niet bij klanten, ook niet privé.

Concurrentie en nevenwerkzaamheden

Werk binnen TSM ook uitvoeren voor familie, kennissen of andere/eigen opdrachtgevers? Nee, nooit. Maak hen klant bij ons. Dat is de juiste route. Daar plukken we allemaal de vruchten van.

Over eten en drinken

Lunch

Neem zelf je lunch mee. Super gezellig als we samen lunchen en/of buiten een frisse neus gaan halen. Ja, ja: sociale apen, weet je wel?

Draaien we lekker, dan lunchen we af en toe met elkaar buiten de deur. Yes, op kosten van de baas 😊

Toilet

Fijn als we het toilet met z’n allen netjes houden. Voor je zelf, voor je collega’s.

Voor de mannen: graag de bril (na gebruik) weer naar beneden!

Keuken

Zet even je vaat in de afwasmachine. Is voor iedereen fijn.

Rijden en reizen

Auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak, dan mag je die privé gebruiken. Je krijgt dan via de belasting een bijtelling op je inkomen, die maandelijks met je verrekend wordt.

Rij je niet privé in de auto, laat dat de Belastingdienst dan vooral weten. Scheelt een hoop.

Gebruik je auto verder alsof-ie van jou is en conform de regels van de leasemaatschappij. Zie voor de autoregeling verder de overeenkomst met de leasemaatschappij.

Reizen

Ga je op pad naar een klant of cursus, dan vergoeden we je reiskosten. Ben je langer dan 1,5 uur onderweg, dan ook je reistijd. Ga je met de trein, declareer dan je 2e klas kaartje.

Hotel

We zoeken graag (samen met jou) een hotel voor je als je vanwege je werk ergens moet overnachten. Kosten die je maakt voor de zaak, declareer je met een heldere omschrijving en bonnetjes.

Kosten declareren

Voorgeschoten kosten, zoals parkeergeld, kun je declareren. Voeg alsjeblieft (een duidelijke foto van je) bonnetjes toe. We maken de gemaakte kosten eens per maand over.

Over vakantie en feesten

Vakantie en vrije dagen

We zijn de back-up voor onze klanten en de processen die wij geautomatiseerd hebben voor ze. Niet iedereen kan dus tegelijk met vakantie. Stem met elkaar af wie wanneer weggaat. Zo zorgen we er samen voor dat we niet onderbezet zijn op kantoor.

Werk je fulltime, dan krijg je 26 vakantiedagen per jaar.

De bovenwettelijke vakantiedagen moet je jaarlijks opnemen en opmaken. Loop je een paar dagen uit in het nieuwe jaar? Vinden we niet erg.

Vakantiegeld

Je krijgt 8% vakantietoeslag over het vaste deel van je bruto salaris. Deze toeslag ontvang je jaarlijks bij het salaris van mei. Ben je korter bij ons werkzaam dan wordt de toeslag pro rato uitbetaald.

Feest

Hoera, op de volgende dagen zijn we altijd vrij:

 • Nieuwjaarsdag
 • Tweede Paasdag
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag, 1 x per vijf jaar. Reken vanaf 1990
 • Hemelvaartsdag
 • Tweede Pinksterdag
 • Eerste en Tweede Kerstdag

Nog meer feest!

Op de mooiste dag van je leven hoef je natuurlijk niet te werken: we geven je die dag vrij. En om nog even lekker na te genieten met elkaar, krijg je er nog een vrije dag van ons bij. 

Ga je geregistreerd partnerschap aan, dan krijg je van ons die dag vrij om dit te vieren.

Trouwen je (pleeg)kinderen, ouders, broers, zusters, schoonouders, zwagers, schoonzusters, dan krijg je 1 dag vrij.

Over jezelf ontwikkelen

Lifetime learning

We zijn slim, creatief en vindingrijk. Dat moet ook wel: ons vak is een tak van sport die heel erg in beweging is.Daarom vinden we dat iedereen binnen ons bedrijf dat ook moet blijven. Zowel fysiek als mentaal.

We hopen dat je vak je hobby is en dat je je er persoonlijk steeds verder in ontwikkelt. We bieden je graag alle mogelijkheden om nog meer te groeien, nog beter te worden.Wil je investeren in jezelf en heb je een goed idee, laat het ons weten!

Cursussen, webinars en/of studies financieren we graag (mee). Soms 100% betaald, soms in een studieovereenkomst. Fijn als we samen even overleggen.

Heb je bepaalde skills, dan regelen we, waar gewenst, dat je examen doet. Jij een certificaat, wij als team een sterkere positie naar klanten en Microsoft.

Over vroeger of laaaaater

Pensioen

Wij zijn een start-up. Pensioen is belangrijk, maar administratief een vertragende factor voor ons. Wij richten ons op het uitbouwen van ons bedrijf. Daarom krijg je een los bedrag voor je pensioen. Maandelijks gestort. Wees daar zuinig op en stop het in je persoonlijke potje. Wij blijven kijken naar de mogelijkheid voor een gemeenschappelijk pensioen. Wordt vervolgd!

Bij overlijden

Bij het overlijden van iemand die je heel na staat, heb je even de ruimte nodig. Dat begrijpen we heel goed. Laten we samen even overleggen over wat wenselijk is.

Wettelijk is de volgende verlofregeling van kracht:

 • Bij overlijden van de partner: van de dag van overlijden t/m dag van de begrafenis.
 • Als een (pleeg)kind overlijdt: van de dag van overlijden t/m dag van de begrafenis.
 • Als (pleeg)ouder, schoonouder, niet-inwonend of aangehuwd (pleeg)kind overlijdt: 2 dagen.
 • Bij overlijden van grootouder, broer, zus, zwager, schoonzus of kleinkind: 1 dag.

Over de media

Social media

Tof als je via sociale media communiceert over ons bedrijf. Doe dat alleen wel altijd in overleg met onze interne (marketing) verantwoordelijken. Zij zetten onze content kalender uit en bepalen de overall social strategie. 

Doel is om onze opdrachtgevers en andere relaties een eenduidig beeld te geven over onze ambities, onze mensen en onze ervaringen. Maar altijd fijn als mensen aan de marketing afdeling input leveren.

Publiciteit

Word je benaderd door de pers (online óf offline), verwijs hen dan door naar Lars. Weten we zeker dat we eenduidig zijn in onze communicatie.

Tot slot

Fijn dat je bij ons komt werken. We hopen dat je een hoop gaat leren bij ons, dat we een hoop van jou kunnen leren en dat we met elkaar een goede productieve tijd hebben. Succes.

Bijlage I:

Vergoedingen

Reistijd / werktijd

Reistijd is de tijd die je onderweg bent van en naar je werkplek aan het begin en einde van je werkdag. Reistijd is jouw eigen tijd tot een maximum van 1,5 uur, ongeacht de duur van je werkdag. Doe je een project op afstand, in het buitenland bijvoorbeeld, dan overleggen we samen even.

Reiskosten woon-werkverkeer

We vergoeden jouw reiskosten als volgt:

 • Woon-werkverkeer naar ons (hoofd)kantoor vergoeden we vanaf 10 tot 25 km enkele reis, conform de fiscale regels;
  Woon je verder dan 25 km? Dan ontvang je 25 kilometer enkele reis per dag;
 • We bepalen de afstand van het woon-werkverkeer via een externe routeplanner (snelste route). Onze rekenregels ronden af op hele km’s;
 • Je komt in aanmerking voor de reiskostenvergoeding als je minimaal 70% van het aantal dagen dat je werkt, die afstand aflegt;
 • Krijg je een auto van de zaak? Dan geldt deze vergoeding niet;
  • We betalen je de reiskostenvergoeding maandelijks als vast bedrag uit. We berekenen het bedrag als volgt:
  • (a-b) x (2x aantal km enkele reis)x 0,19/12 maanden
   • aantal reguliere werkdagen per jaar: 261
   • gemiddeld aantal dagen afwezig per jaar: 47
    (Rekenvoorbeeld bij 25 kilometer enkele reis: 261-47*2×25*0,19/12 = € 169,41 per maand op basis van 5 werkdagen).

Reiskostenvergoeding OV

Reis je met het OV, dan vergoeden we je de daadwerkelijke kosten die je maakt, tot maximaal €150,- per maand. De kosten voor je abonnement declareer je altijd met een transactieoverzicht.

Ben je langer dan een maand (deels) afwezig, bijvoorbeeld vanwege vakantie of omdat je arbeidsongeschikt bent geraakt, dan passen we de reiskostenvergoeding aan of komt deze te vervallen.

Onkostenvergoeding

1. Verblijfskosten

Moet je vanwege je werk overnachten in een hotel, dan regelen we dit graag voor je. Je kunt de kosten voor de hotelovernachting declareren. Wel graag even vooraf goed laten keuren door het MT.

2. Daggeldvergoeding

Ga je na een hotelovernachting weer de hele dag aan het werk, dan heb je recht op een daggeldvergoeding van maximaal € 25,- bruto per dag. Deze vergoeding is bedoeld voor de lunch en aanverwante zaken. Deze kosten kun je volgens de normale weg declareren.

We gaan voor groei en zijn dus altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Ken je iemand met SpiderMonkey kwaliteiten, dan willen we heel graag in gesprek. Wordt hij onderdeel van ons team, belonen we jou met € 1.000,-. € 500,- na de proeftijd en € 500,- als we na 1 jaar het bij dienstverband verlengen.

We gaan voor groei en zijn dus altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Ken je iemand met SpiderMonkey kwaliteiten, dan willen we heel graag in gesprek. Wordt hij onderdeel van ons team, belonen we jou met € 1.000,-. € 500,- na de proeftijd en € 500,- als we na 1 jaar het bij dienstverband verlengen.

Help jij mee je nieuwe collega te vinden:

Power App Developer

Ben je een ervaren developer op hbo niveau die wel zin heeft in een nieuw avontuur en haar/zijn skills verder wil uitbouwen en ondertussen helpt een club jonge gasten te coachen?

Power App specialist

Ben je super digital savvy, heb je zin in een ander (parttime) werk en denk je jezelf heel snel te kunnen leren apps te bouwen met weinig code? 

Sales Manager

Een commerciële hbo’er, die net als wij super enthousiast is over de zakelijke transformatie die bedrijven kunnen maken met Power Apps en die opdrachtgevers kan overtuigen van de super mogelijkheden van de low code Power Apps van Microsoft.